? Boréa Bokförlag. Forskning för en bred samhällsintresserad publik.
Kundvagnen


 
I väntan på asyl
Kritik mot den svenska asylpolitiken återkommer allt oftare i den politiska debatten. Vem har ansvaret för att lagtolkningen överensstämmer med riksdagens intentioner?  >>>
Krisen i skolan
Svensk skola har utvecklats i en strävan efter att skapa likvärdighet. Utbildning skulle vara en rättighet och en skyldighet och den skulle vara lika för alla. Den skulle leda till en plats i arbetslivet, motverka klasskillnader och underlätta social rörlighet. Under 1990-talet förändrades denna modell i grunden.  >>>
Hela staden
Föreställningen om ett samhälle där alla har rätt till delaktighet och välfärd utmanas i ­modern stadsutveckling. Så även grunden för den svenska välfärdsmodellen. Genom olika nedslag i människors vardagsliv ­undersöker denna bok mötet mellan privat och ­offentligt. Men ­istället för att uppehålla sig vid utpekade problemgrupper eller bostads­områden, analyseras Hela staden.  >>>
Klimatet och välfärden
Vår moderna livsstil bygger på ett kolberoende som styr sättet att organisera både arbete och produktion. I Klimatet och välfärden föreslås en ny svensk modell för industriell om­vandling som leder mot ett fossilfritt svenskt samhälle samtidigt som arbetslösheten ­reduceras.  >>>
Metropolit
I det omdebatterade Metropolitprojektet har forskare i drygt 20 år följt mer än 15 000 barn som var födda 1953. Det handlade om att undersöka samhällets sociala skiktning, orsaker till brottslighet, uppväxtfamiljens betydelse för skolresultat och mycket annat. Kort sagt att svara på frågan varför vissa klarar sig bättre än andra.  >>>
Jonny Hjelm - Amasoner på planen
Pris: 215,00 kr (202,83 kr)
Artikelnr: 196, isbn 978-91-89140-35-6
 Köp

Amasoner på planen.
Svensk damfotboll 1965-1980

Jonny Hjelm 
isbn 978-91-89140-35-6, 338 sidor

Den svenska fotbollen var fram till 1960-talets mitt en helt igenom manlig rörelse. Åren 1965–1970 förändrades detta. I denna bok skrivs historien om den svenska damfotbollens framväxt. Fem föreningar och distrikt står i centrum: Djurgården (Stockholm), Jitex (Göteborg), Öxabäck (Västergötland), Sandåkern (Västerbotten) och IFK Malmö (Skåne).
 
Varför lyckades just 1960-talets kvinnor med att få igång tävlingsinriktad fotboll när tidigare försök misslyckats? Damfotbollslagen bildades av unga kvinnor med anknytning till ”nya” kvinnogemenskaper på arbetsplatser, i utbildningssystemet och idrottsföreningarna. Kvinnorna var påverkade av 60-talets könsrollsdebatter, samtidigt som de var noga med att hålla distansen till ”feministerna” som uppfattades som alltför radikala och politiserande. Damfotbollens integrering i de lokala idrottsföreningarna under 1970-talet blev därför en opolitisk resultatinriktad kvinnokamp med krav på ”idrott på lika villkor”.
 
Jonny Hjelm är professor i historia vid Umeå universitet.
 
* * *
 
"Damfotbollen började i Umeå. Den första serien spelades på I20-orådet redan för 50 år sedan. /.../ Under sina efterforskningar har Jonny Hjelm gjort mängder av pikanta upptäckter. Som att 1971 års verksamhetsberättelse från Svenska Fotbollsförbundet inte innehöll en enda rad om damfotbollsverksamheten..." (Benny Stiegler, Västerbottens-Kuriren 2004.06.19)
 
"Även personer som inte känner sig hemma i fotbollens värld kan ha behållning av Jonny Hjelms bok, då den tillhör den kategori idrottsböcker där blicken lyfts och idrotten diskuteras utifrån ett annat perspektiv; ett perspektiv där det viktigaste inte nödvändigtvis är det som presteras vid träning och tävling." (Anders Rönmark, Sundsvalls Tidning 2004.08.11)
 
"Damfotbollens snabba expansion är en av de absolut viktigaste och mest iögonfallande förändringarna inom svensk fotboll under 1900-talet." (www.damfotboll.com 2004.08.25)
 
"Ännu ett baklängesmål av Fotbollsförbundet." (Magnus Sjöholm, Norrköpings Tidningar 2004.08.26)
 
"Boken Hjelm har skrivit är detaljerad och ett viktigt bidrag till damfotbollens historia /.../." (Ingela Kolfjord, idrottsforum.org/recensioner 2004.09.28)
 
"Efter andra världskriget genomgick fotbollen en allmän maskulinisering. Nu betonades att fotboll är en tuff och fysisk sport som kräver riktiga män. /.../ När damfotbollen kom tillbaka på 1970-talet återupprepades samma kritik som mot pionjärerna, visar historikern Jonny Hjelm i den läsvärda boken Amasoner på planen. (Åsa Linderborg, Aftonbladet 2004.09.25)
 
"Hjelm slår fast att damfotbollen växte fram underifrån och att det var kvinnorna själva som tog initiativet. /.../ Däremot förhöll sig de överordnade organen, distrikt och fotbollsförbund, avvaktande och passiva till en början. /.../ Kvinnorna var normbrytare." (Christer Nilsson, Hudiksvalls tidning 2004.10.28)
 
"...som historiebok är den oslagbar" (Bo Fuhrman, Norra Västerbotten 2004.11.05)
 
"I boken ges en förskräckande bild av manlig, testosteronstinn arrogans, men också nedlåtenhet bland 70-talets fotbollsspelare. /.../ Tillgång till fotbollsplanerna var inget de fick gratis, här fanns goda skäl att lufta uttryck som envetna fruntimmer, påstridiga damer och kvinnokraft." (Gunder Andersson, Helsingborgs Dagblad 2004.11.16)
 
"S S S . Ska man läsa den här boken bör man veta vad man har att vänta sig. /.../ Läsupplevelsen för den normalintresserade är i stort sett lika med noll." (Erik Niva, Aftonbladet Sport)
 
"Svensk damfotboll växte inte fram under feministiska förtecken, men kampen för utrymme på fotbollsarenorna inspirerades av den samtida feminismen, hävdar författaren. En såväl informativ som analytisk bok. Ett måste för en sportintresserad feminist!" (www.arbetaren.se/bokklubb)
 
"Han lyckas /.../ avliva den populära spridningsteori som säger att damfotbollens frö såddes i Öxabäck och att den sedan spred sig som ringar på vattnet över Sverige." (Ted Bjarme, Nationalencyclopedin 2005.04.13)
 
"För att svara på sina frågor och pröva sitt resonemang har Hjelm utfört ett imponerande och mycket omfattande forskningsarbete. /.../ Hjelms språk är också så fängslande och så lätt att följa att läsaren inte behöver riskera att drunkna eller tappa fotfästet i alla data som annars kanske fräsmt tilltalar så kallade kalenderbitare. /.../ Den historiska forskningen om kvinnors idrottande är knappast omfattande ur svensk synvinkel. Jonny Hjelms bidrag måste därför närmast betraktas som unikt i sitt slag, med undantag för Eva Olofsson avhandling från 1989, och som sådant är hans studie både viktig och efterlängtad. Hans verk ger ökad kunskap både om idrottsutvecklingen och om samhällstutvecklingen i stort under en period, då inte minst synen på kvinnlighet (och därmed även på manlighet) tycks ha genomgått särskilt stora förändringar. Låt oss hoppas att hans verk inspirerar många historiker framöver att fortsätta beskriva och analysera de svenska kvinnornas inträde på idrottsarenan. Jag väntar med spänning på flera studier - inte minst på Hjlems fortsättning om de efterföljande åren 1981-2005 - för de kommer väl?" (Karin Redelius, Idrott, historia och samhälle. Svenska idrottsföreningens årsskrift 2005)
calzado tory burch
comprar tory burch
diseñador tory burch
tory burch 2015
tory burch azules precio
tory burch bridal
tory burch calzado
tory burch classic
tory burch comprar
tory burch madrid
tory burch madrid precios
tory burch moda
tory burch novias precios
tory burch online
tory burch online comprar
tory burch online españa
tory burch online kaufen
tory burch online madrid
tory burch online outlet
tory burch online store
tory burch online store australia
tory burch online store españa
tory burch online store europe
tory burch online store italia
tory burch online store spain
tory burch online store uk
tory burch outlet
tory burch outlet barcelona
tory burch outlet españa
tory burch outlet las rozas village
tory burch outlet madrid
tory burch outlet online
tory burch outlet online españa
tory burch outlet online zapatos
tory burch outlet opiniones
tory burch para novias zapatos novia
tory burch precios
tory burch precios 2013 zapatos
tory burch precios madrid
tory burch precios nueva york
tory burch precios outlet
tory burch sale
tory burch segunda mano
tory burch sexo en nueva york
tory burch shoes outlet
tory burch tienda official
tory burch tienda online
tory burch tiendas
tory burch tiendas barcelona
tory burch tiendas en españa
tory burch tiendas madrid
tory burch tiendas moda
tory burch tiendas online
tory burch venta online
tory burch wedding
tory burch zapatos
tory burch zapatos azules
tory burch zapatos azules precio
tory burch zapatos baratos
tory burch zapatos hombre
tory burch zapatos novia
tory burch zapatos novia precio zapatos
tory burch zapatos online
tory burch zapatos outlet
tory burch zapatos outlet zapatos
tory burch zapatos para hombre
tory burch zapatos precio
marca tory burch
rozas village tiendas
sandalias tory burch
venta tory burch
vestidos tory burch
zapatos tory burch online
zapatos tory burch online españa
zapatos tory burch outlet
tory burch zapatos mujer
tacones tory burch precio
zapatos tory burch segunda mano
zapatos tory burch outlet online
comprar zapatos tory burch
tory burch calzado zapatos para caballero
zapatillas tory burch hombre
bambas tory burch
tory burch mercadolibre
tenis tory burch masculino
precio de zapatillas tory burch originales
tory burch men precio
tory burchs mercadolibre
tory burch rebajas
outlet de tory burch
zapatos baratos tory burch
zapatos de tory burch precio
site officiel de tory burch
zapatos tory burch imitacion
tory burch catalogo
zapatos tory burch baratos
tory burch outlet online store
zapatos tory burch originales
tory burch precios españa
comprar zapatos tory burch españa
tory burch españa outlet
zapatos tory burch outlet españa
tory burch madrid outlet
zapatos tory burch españa
tory burch españa tienda
replicas tory burch españa
zapatos tory burch pumps
zapatos tory burch burlesque
zapatos estilo tory burch
comprar zapatos tory burch falsos
zapatos tory burch ofertas
cuanto cuestan unos tory burch
tory burch falsificaciones
zapatos imitacion tory burch españa
comprar zapatos estilo tory burch
comprar zapatos tory burch imitacion
imitacion tory burch online
imitacion tory burch baratos
imitacion tory burch precios
ofertas zapatos tory burch
cuanto cuestan unos tory burch shoes
tory burch ofertas
zapatos tory burch imitaciones
comprar zapatos tory burch online
zapatos tory burch precio
zapatos tory burch rebajas
zapatos tory burch falsos
comprar zapatos tory burch baratos