Känslan för det allmänna. Medborgarnas relation till staten och varandra
Kerstin Jacobsson (red)
isbn 978-91-89140-71-4, 360 sidor
Vad är egentligen ett samhälle? Samhällsvetenskapens eviga fråga har många svar. Ofta beskrivs samhället som ett slags kontrakt — som ömsesidiga förpliktelser mellan medborgare och stat. Men hur ser detta samhällskontrakt ut från medborgarens horisont? Hur ser vi svenskar på vår roll som medborgare? Upplever vi att vi har ett samhällsansvar?
I den här boken undersöks hur människor ser på sitt medborgarskap och hur medborgarskapet ter sig i praktiken, men också de stora sociologiska frågorna om sammanhållning och kollektivt ansvar. Rollen som samhällsmedborgare visar sig vara levande. Synen på samhället är positiv, även om den inte alltid resulterar i ett aktivt politiskt engagemang. Trots den ökade individualiseringen finns en levande känsla för det allmänna — en uppfordrande medvetenhet om det kollektiva.
Författare: Kerstin Jacobsson, Mats Franzén, Lotta Björklund Larsen, Erik Ljungar, Erik Löfmarck, Eva Sandstedt, Herman Schmid.
* * *
"Rollen som medborgare visar sig vara levande. Trots de senaste årens satsning på det individuella finns det fortfarande en stark känsla för ömsesidiga förpliktelser och kollektivt ansvar. Och det finns en stark tillit till det allmänna, det som är gemensamt för oss alla." (Lena Näslund, Tiden, juni 2011)
"En viktig förutsättning för "känslan för det allmänna" är den enskildes förmåga att gå utanför sig själv och inse att samhället är något mer än bara att tillfredsställa de egna förväntningarn.” (Åke Svidén, politiken.se 2011.08.15)
"När välfärden och SJ börjar styras av vinstkrav, då riskerar människors lojalitet med samhället att försvagas. Det menar sociologiprofessorn Kerstin Jacobsson.
- Men tron på det gemensamma är ändå förvånandsvärt stark." (Petter Beckman, Södra sidan, november 2011)