Sjukvårdens underklass
Anders Berge
isbn 978-91-89140-50-9, 364 sidor
Under 1900-talets första hälft fick de sinnessjuka och kroniskt sjuka omsorg i den kommunala fattigvårdens regi. Men omvårdnadens kvalitet varierade. Lokala förhållanden bestämde vem som fick vård och på vilka villkor. På vissa håll satsades stora resurser och gavs vård enligt tidens standard; på andra håll bedrevs ren vanvård. Medicinska myndigheter saknade länge maktmedel för att påverka vårdens kvalitet och omfattning.
Den kommunala vanvården av de sinnessjuka under 1900-talets första årtionden är ett mörkt och till stora delar bortglömt kapitel i den svenska välfärdsstatens historia. I Sjukvårdens underklass berättas historien om vårdens vardag på det svenska klassamhällets skuggsida.
* * *
"Berges skicklighet visar sig i hur han lyckas kombinera empiriska data och analys till mycket intressanta slutsatser om den restfattigdom som länge levde kvar i vårt land. /.../ I en tid när sjukvårdens privatisering återigen fått stort utrymme i samhällsdebatten känns Anders Berges gedigna historiska undersökning högst aktuell. Boken har mycket att berätta om vilka faktorer som bidrar till vinnare och förlorare i ett system." (Christina Florin, Framtider nr 1/2008)
"... en bortglömd del av Sveriges historia. Det är en angelägen bok för den som vill veta hur viktiga delar av den svenska socialpolitiken avspeglat sig i den grå vardagen." (Lars Sjöstrand, Läkartidningen 2008.02.19)
"Fram tonar en en mörk bild av ett vårdens klassamhälle, där sjuk- och fattigvården var tätt sammanflätade med varandra." (Vårdfacket nr 5 maj 2008)