Den nya svenska arbetarklassen.
Facket och de rasifierade arbetarna
Diana Mulinari & Anders Neergaard
isbn 978-91-89140-31-8, 320 sidor
Vilken bild har LO av invandrare och invandrararbetare? Diana Mulinari och Anders Neergaard har forskat om nätverket FAI — Fackligt Aktiva Invandrare — och erfarenheter av kamp inom facket. Hur kan man jobba fackligt om man inte betraktas som ”en riktig arbetare”? Hur skapas medvetanden som samtidigt spänner över klass, kön och etnicitet?
Med hjälp av begreppen rasifiering och kulturrasism analyseras den problematiska relationen mellan LO och fackligt aktiva invandrare. Författarna visar hur denna grupp marginaliseras inom fackföreningsrörelsen, men också hur en bredare etnisk mobilisering kan åstadkommas på den fackliga arenan.
Diana Mulinari och Anders Neergaard är sociologer vid Lunds universitet och Arbetslivsinstitutet.
* * *
"Den är rent ut sagt jävligt bra." (Örjan Svedberg, Stockholms fria tidning 2004.06.19)
"Diana Mulnaris och Anders Neergaards granskning av LO visar att Sveriges största fackliga organisation inte har hängt med arbetsklassens förändring. Diskussionen om skiktningarna inom arbetarklassen anses inte tillräckligt viktig." (Rakel Chukri, Sydsvenskan 2004.07.11)
"... en högst aktuell bok för samhällsintresserade." (Jan Ch Karlsson, BTJ)
"Det är i långa stycken en hård kritik av de svenska fackföreningarna som levereras. /.../ Fackföreningarna har varit och är en del att ett nationsbyggande, svenskt, projekt. Inte så att invandrare utesluts men "hamnar" på något sätt underst i de flesta hierarkier, också i facket." (Lars Henriksson, LO-tidningen 2005.01.21)
______
Lästips: "Rasfördomar i folkrörelser hindrar politisk integration" (Bo Bengtsson & Karin Borevi, DN Debatt 2004.11.11)
Lästips: "Ge alla samma chans till jobben" (Alireza Behtoui, Fredrik Hertzberg, Wuokko Knocke och Anders Neergaard, Aftonbladet 2004.09.02)