? Boréa Bokförlag. Forskning för en bred samhällsintresserad publik.
Kundvagnen


 
I väntan på asyl
Kritik mot den svenska asylpolitiken återkommer allt oftare i den politiska debatten. Vem har ansvaret för att lagtolkningen överensstämmer med riksdagens intentioner?  >>>
Krisen i skolan
Svensk skola har utvecklats i en strävan efter att skapa likvärdighet. Utbildning skulle vara en rättighet och en skyldighet och den skulle vara lika för alla. Den skulle leda till en plats i arbetslivet, motverka klasskillnader och underlätta social rörlighet. Under 1990-talet förändrades denna modell i grunden.  >>>
Hela staden
Föreställningen om ett samhälle där alla har rätt till delaktighet och välfärd utmanas i ­modern stadsutveckling. Så även grunden för den svenska välfärdsmodellen. Genom olika nedslag i människors vardagsliv ­undersöker denna bok mötet mellan privat och ­offentligt. Men ­istället för att uppehålla sig vid utpekade problemgrupper eller bostads­områden, analyseras Hela staden.  >>>
Klimatet och välfärden
Vår moderna livsstil bygger på ett kolberoende som styr sättet att organisera både arbete och produktion. I Klimatet och välfärden föreslås en ny svensk modell för industriell om­vandling som leder mot ett fossilfritt svenskt samhälle samtidigt som arbetslösheten ­reduceras.  >>>
Metropolit
I det omdebatterade Metropolitprojektet har forskare i drygt 20 år följt mer än 15 000 barn som var födda 1953. Det handlade om att undersöka samhällets sociala skiktning, orsaker till brottslighet, uppväxtfamiljens betydelse för skolresultat och mycket annat. Kort sagt att svara på frågan varför vissa klarar sig bättre än andra.  >>>
Roland Cox m.fl. - Den kokta grodan
Pris: 0,00 kr (0,00 kr)
Artikelnr: 162, isbn 978-91-89140-15-8
 Köp

Den kokta grodanDen kokta grodan.
Underbemannat eller uthålligt arbetsliv?

Roland Cox (red)
isbn 978-91-89140-15-8, 200 sidor

(DEFINITIVT SLUT)

Idag blir allt fler människor sjukskrivna på grund av underbemanning och stress i arbetslivet. Brist på folk som ska göra jobbet medför allt oftare att arbetsglädjen och självförtroendet hos dem som är kvar blir sämre. Vad kan man göra? Hur kan man skapa ett mer uthålligt arbetsliv? Om detta handlar reportageboken Den kokta grodan.

Tio arbetslivsjournalister har träffat forskare, besökt olika arbetsplatser och träffat människor som berättar om effekterna av nedskärningar. De berättar om bantade och slimmmade arbetsorganisationer, men också om ”det goda företaget” där man arbetar långsiktigt för att skapa en bättre arbetsmiljö.

"Det gick inte att göra ett jobb att vara stolt över längre." (habiliterare)
"Jag befann mig i som en svart tunnel. Långt därframme såg jag pensionen som den enda möjligheten till befrielse." (lärare)
"Det är en sorg att ha förlorat arbetsglädjen, viljan att lära sig mer, skaparglädjen." (barnmorska)
"Med uttryck som 'personliga problem' avfärdar chefer folk som går in i väggen." (kontorsanställd)
"De företag som inte vårdar sin personals hjärnor löper själva risk att slås ut." (företagsekonom)

Författare: Roland Cox, Anna Holmgren, Eva Ekelöf, Bo Silfverberg, Claes Leo Lindwall, Ulla Kindenberg, Mats Utbult, Torbjörn Uhlin, Ragnhild Larsson och Ulla Lundström.

* * *

"Visst kan man skratta åt dagens svengelska management-rotvälska, men den här utmärkta boken visar att "downsizing" och "lean production." bara är nyspråk för rovdrift på människor. Terminologin liksom mentaliteten har spritt sig från den privata sekorn till den offentliga, med påföljd att underbemanning och otrygghet präglar allt större delar av ett arbetsliv där folk går sönder. Tio journalister ger i reportage och intervjuer en bild av det sorgliga tillståndet, men skisserar också vägar till ett mer humant - och på lång sikt mer ekonomiskt rationellt - samhälle." (Jan Ceder, GT 2000.12.13)

"Fram kliver flera arbetstagare och berättar om vad som låg bakom just deras genomklappning. Hur entusiasm och trivsel blev stress, hur arbetsdagarna blev allt längre och den tryckande känslan över bröstkorgen växte sig allt starkare. Hur stressen åt sig in i kroppen, tills orken en dag tog slut. Kroppen sade ifrån. Ett aktuellt samhällsfenomen ges ett ansikte, teorier och siffror - som boken också innehåller - kläs i kött och blod." (Sune Johannesson, Kristianstadsbladet 2000.12.09)

"Om man försöker lägga en levande groda i en kastrull med hett vatten reagerar den genom att hoppa upp igen. Om man däremot lägger lägger en groda i en kastrull med kallt vatten och sakta värmer upp det, simmar den runt i det allt hetare vattnet tills den är kokt. Se där en sedelärande historia som gett namnet åt en ny reportagebok om dagens slimmade arbetsliv. Här finns repotage från arbetsplatser, allt från Stadsteatern till apoteket, röster från forkare och andra kloka människor. Här finns de förskräckliga exemplen på hr det går när marknaden blir viktigare än människorna, men här finns också de goda exemplen och kanske en och annan lösning." (Lön & Jobb nr 14, 2000.12.13)

"Kostnadsjakten på många av dagens arbetsplatser leder till stressade och utbrända medarbetare. Problemet aktualiseras i boken Den kokta grodan, där Torbjörn Uhlin från Öllsjö är en av författarna. /.../ Men allt är inte nattsvart. Torbjör Uhlin berättar under rubriken "Växarkulturen" om åhusbon Kent Angergård och hans företagsfilosofi "Det goda företaget". -Kent Angergård står fören sällsynt ledarfilosofi, som bygger på humanistiska värderingar där personalen får plats och erbjuds trygghet, säger Torbjörn Uhlin. "-Det går att skapa trygghet i förändringsprocesser om man gör det på människornas villkor', säger Kent Angergård." (Jonas Karlsson, Norra Skåne 2000.12.28)

"Tio arbetslivsjournalister kommer här med en bok kring svensk arbetsliv av idag. Den fokuserar de stora förändringar som skett under 90-talet i svenskt arbetsliv. Ett omfattande intervjuarbete har gjorts med representanter såväl från den offentliga sektorn som det privata näringslivet och industrin. Författarna fokuserar främst på stora arbetsplatser där omfattande omorganisationer har gjorts under 90-talet. Konsekvenserna av dessa kartläggs väl. Mycket av negativ stress belyses, såsom rädslan att göra fel och långtidssjukskrivningar på grund av utbrändhet. Boken är rikligt illustrerad, dels med statistik och faktarutor, dels med välvalda fotografier och teckningar. Många av de verksamheter som beskrivs har det gemensamt att mer arbete ska utföras av färre personer och då helst med högre kvalitet än tidigare. Den välskrivna boken lägger stor vikt på hur den enskilde ska få möjligheter att kunna påverka sin arbetssituation för att kunna leva upp till de höga mål som sätts i dagens arbetsliv." (Gunilla Melander, BTJ)

"... det är en i stora stycken mycket mörk bild av svenskt arbetsliv som målas upp, men det finns också positiva exempel." (Fastighetsfolket 2001-01-31)

"Ett viktigt inlägg i den pågående debatten om utbrändhet, en både vacker och lättläst bok." (Kompetens nr 0101 (2001-02-21)

"I Den kokta grodan beskriver arbetslivsjournalister/forskare hur problembilderna ser ut - med tonvikt på hur problemen ser ut i brancher som 'skär och slimmar' - och undan för undan ökar arbetsbelastningen på människorna som ändå blir kvar." (Farmacifacket 0101 (2001-02-14)

"Snabbfix av slutkörda medarbetare" (Ulla Lundström, Kapitel ur boken Den kokta grodan, Konferensvärlden 0102 (2001-03-21))

calzado tory burch
comprar tory burch
diseñador tory burch
tory burch 2015
tory burch azules precio
tory burch bridal
tory burch calzado
tory burch classic
tory burch comprar
tory burch madrid
tory burch madrid precios
tory burch moda
tory burch novias precios
tory burch online
tory burch online comprar
tory burch online españa
tory burch online kaufen
tory burch online madrid
tory burch online outlet
tory burch online store
tory burch online store australia
tory burch online store españa
tory burch online store europe
tory burch online store italia
tory burch online store spain
tory burch online store uk
tory burch outlet
tory burch outlet barcelona
tory burch outlet españa
tory burch outlet las rozas village
tory burch outlet madrid
tory burch outlet online
tory burch outlet online españa
tory burch outlet online zapatos
tory burch outlet opiniones
tory burch para novias zapatos novia
tory burch precios
tory burch precios 2013 zapatos
tory burch precios madrid
tory burch precios nueva york
tory burch precios outlet
tory burch sale
tory burch segunda mano
tory burch sexo en nueva york
tory burch shoes outlet
tory burch tienda official
tory burch tienda online
tory burch tiendas
tory burch tiendas barcelona
tory burch tiendas en españa
tory burch tiendas madrid
tory burch tiendas moda
tory burch tiendas online
tory burch venta online
tory burch wedding
tory burch zapatos
tory burch zapatos azules
tory burch zapatos azules precio
tory burch zapatos baratos
tory burch zapatos hombre
tory burch zapatos novia
tory burch zapatos novia precio zapatos
tory burch zapatos online
tory burch zapatos outlet
tory burch zapatos outlet zapatos
tory burch zapatos para hombre
tory burch zapatos precio
marca tory burch
rozas village tiendas
sandalias tory burch
venta tory burch
vestidos tory burch
zapatos tory burch online
zapatos tory burch online españa
zapatos tory burch outlet
tory burch zapatos mujer
tacones tory burch precio
zapatos tory burch segunda mano
zapatos tory burch outlet online
comprar zapatos tory burch
tory burch calzado zapatos para caballero
zapatillas tory burch hombre
bambas tory burch
tory burch mercadolibre
tenis tory burch masculino
precio de zapatillas tory burch originales
tory burch men precio
tory burchs mercadolibre
tory burch rebajas
outlet de tory burch
zapatos baratos tory burch
zapatos de tory burch precio
site officiel de tory burch
zapatos tory burch imitacion
tory burch catalogo
zapatos tory burch baratos
tory burch outlet online store
zapatos tory burch originales
tory burch precios españa
comprar zapatos tory burch españa
tory burch españa outlet
zapatos tory burch outlet españa
tory burch madrid outlet
zapatos tory burch españa
tory burch españa tienda
replicas tory burch españa
zapatos tory burch pumps
zapatos tory burch burlesque
zapatos estilo tory burch
comprar zapatos tory burch falsos
zapatos tory burch ofertas
cuanto cuestan unos tory burch
tory burch falsificaciones
zapatos imitacion tory burch españa
comprar zapatos estilo tory burch
comprar zapatos tory burch imitacion
imitacion tory burch online
imitacion tory burch baratos
imitacion tory burch precios
ofertas zapatos tory burch
cuanto cuestan unos tory burch shoes
tory burch ofertas
zapatos tory burch imitaciones
comprar zapatos tory burch online
zapatos tory burch precio
zapatos tory burch rebajas
zapatos tory burch falsos
comprar zapatos tory burch baratos